#Q Ik heb ineens een nieuw lid in mijn groep, die blijkt te zijn toegevoegd door een ander lid. Ik kreeg geen melding dat deze nieuwe persoon lid wilde worden en ze heeft ook geen lidmaatschapsvragen ingevuld. Hoe is dit mogelijk en hoe kan ik dit voorkomen?

Deze vraag kreeg ik onlangs in mijn communitybouwersclub. Misschien herken je het wel: ineens heb je mensen in je groep die je niet of nauwelijks kent, en die daar wellicht niet goed passen.

Natuurlijk is het fijn als je leden enthousiast zijn en dat delen met anderen. Toch raad ik het meestal af om ze zelf mensen te laten toevoegen aan je Facebookgroep. Ik leg je uit waarom.

Leden zelf mensen laten toevoegen aan je Facebookgroep: 1 voordeel en 3 nadelen

Soms komt het voor dat leden zelf mensen toevoegen aan een Facebookgroep en niet iedere groepsbeheerder wil dit. Sommige groepen zijn bijvoorbeeld bedoeld om mensen een online plek te bieden waar ze veilig kunnen praten. Dan wil je niet dat er zomaar vreemde mensen binnenvallen. Voor andere groepen maakt dit minder uit, die willen juist zoveel mogelijk mensen bereiken.

Kort samengevat zijn er 1 voordeel en 3 nadelen aan de optie om leden zelf mensen te laten toevoegen aan je groep. Ik zet ze hieronder op een rijtje.

Het enige voordeel: je groep kan er sneller door groeien

Als je je groepsleden de mogelijkheid geeft om zelf mensen toe te voegen, kun je je groep sneller laten groeien. Dit kan handig zijn als je in een fase zit waarin je je voornamelijk richt op groei.

Nadeel 1: je ziet niet zien wie er lid worden van je groep

Wanneer je leden zelf mensen toevoegen aan je Facebookgroep, krijg jij hier geen melding van. Hierdoor loop je wellicht een waardevol eerste contactmoment mis.

Nadeel 2: mensen zien je vragen niet en hoeven deze niet te beantwoorden

Als mensen jouw vragen niet beantwoorden, weet je niets over ze wanneer ze lid worden. Dit is een gemiste kans, want pas als jij weet wie er in je groep zitten en wat ze nodig hebben, kun je content creëren die hier naadloos op aansluit én succesvol lanceren.

Nadeel 3: omdat mensen je vragen niet zien, kun je daar geen e-mailadressen verzamelen

Een voordeel aan de vragenlijst, is dat je mensen kunt vragen of ze hun e-mailadres met je willen delen, zodat je ze makkelijk op de hoogte kunt brengen van je nieuwste acties. Als je mensen je vragen niet zien, kunnen ze ook hun e-mailadres niet achterlaten. Dat is enorm zonde als je leads wilt verzamelen.

Zo voorkom je dat leden zelf mensen toevoegen aan je Facebookgroep

Heb je een Facebookgroep en wil je voorkomen dat leden zelf anderen toevoegen? Je past dit heel eenvoudig aan in je instellingen. Dit doe je onder “Goedkeuring lidmaatschap”. Hiermee keur je nieuwe leden eerst goed voordat ze toegang krijgen tot je groep.

Zo pas je “Goedkeuring lidmaatschap” aan:

 1. Klik onder de omslagfoto van je groep op “… Meer”.
  .

  leden van je Facebookgroep zelf mensen toevoegen kim buining community communitybouwes Facebookgroepen

  Ik gebruik mijn eigen community Ambitieuze coaches als voorbeeld: op de desktop zit klik je onder je banner op “… Meer”.

  leden van je Facebookgroep zelf mensen toevoegen Kim Buining Online community's communitybouwers

  In mobiele weergave vind je de instellingen via het ‘schildje’ rechtboven in je banner..

 2. Selecteer “Groepsinstellingen bewerken”.

  “Groepsinstellingen bewerken” op de desktop.

  In mobiele weergave tik je op “Groepsinstellingen”

 3. Selecteer bij “Goedkeuring lidmaatschap” de optie “Alleen beheerders en moderators”.

  Op de desktop vind je “Goedkeuring lidmaatschap” hier.

  In de mobiele weergave scroll je naar de sectie “Lidmaatschap” en tik je vervolgens op “Wie lidmaatschappen kan goedkeuren”…

  …Tik vervolgens op “Alleen beheerders en moderators”.

 4. Klik onderaan op “Opslaan” (in mobiele weergave is dit niet nodig).

That’s it!

3 dingen die je kunt leren van de Facebookgroep van Tony Robbins - Kim Buining - online community's - Communitybouwers

Je las een artikel van Kim Buining, auteur en community-expert

Klaar voor meer klanten? Kom in actie!

Ik hoor graag of jij je leden de mogelijkheid geeft om mensen toe te voegen aan je Facebookgroep. Laat je het weten in de comments?

Foto’s: Chelsea Mabry