Hoe ga je als ondernemer om met onzekerheid? In deze blog deel ik mijn tips.

Weet dat je niet alleen bent

Allereerst wil ik zeggen dat je niet alleen bent. Ik herken het gevoel. Ik had het in de beginfase van mijn bedrijf enorm en soms doemt het nog steeds op. Dan denk ik: God, wat ben ik aan het doen? Maar ik begin nu het patroon te herkennen. Het is namelijk niet zo dat die gedachtes zomaar oppoppen. Ze poppen meestal op na een vervelende gebeurtenis.

Als iets niet gaat zoals je wilt of verwacht, ga je al snel piekeren. En als je niet oppast, blijf je dan in die gedachten hangen. Zo enorm zonde, want juist als jij je sterk voelt als ondernemer, kun je zoveel mooie dingen bereiken.

Denk om: waar kun je dankbaar voor zijn?

Mijn nummer 1 tip bij onzekerheid: omdenken. Ging je lancering bijvoorbeeld niet zoals je hoopte, of behalen andere ondernemers betere resultaten dan jij? Focus je in plaats van op wat er allemaal niet goed gaat, eens op wat er wél goed gaat. Op het moment dat jij namelijk switcht naar wat er wel is, trek je jezelf uit dat negatieve spiraal.

Maak eens een lijstje voor jezelf met alle dingen waar je op dit moment dankbaar voor kunt zijn. Lees het goed door en zorg ervoor dat je die dankbaarheid echt voelt. Merk je het verschil al? Interessant feit: het is erg moeilijk om tegelijkertijd dankbaar én onzeker te zijn. Het is net als verdrietig én verliefd zijn. Die gevoelens kunnen elkaar wel afwisselen, maar je kunt ze vrijwel nooit tegelijkertijd voelen.

Waarom is het zo belangrijk om dankbaarheid te voelen? Omdat we als ondernemer steeds bezig zijn met de volgende stap. En ja, dat is absoluut goed, maar vergeet niet om daarnaast te kijken naar wat er wel al is. Want als je dat niet doet, blijf je wanneer dingen een keer niet gaan zoals je wilt hangen in rotemoties en zit je in no time in een dip. En we weten allemaal dat dat niet werkt. Voor jezelf niet, want je heb geen creatieve ideeën meer en denkt vaak alleen nog maar in beperkingen, maar ook niet voor je mensen, die je vaak zo veel beter kunt helpen als je lekker in je vel zit.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Beluister dan ook mijn podcast “Hoe ga je als ondernemer om met onzekerheid?”

Omring jezelf met mensen die je een boost geven

Mijn tweede tip bij onzekerheid: zorg voor een ijzersterke achterban. Mensen die je een boost geven op de momenten dat je twijfelt. Ondernemen kan soms eenzaam voelen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Omring jezelf met andere ondernemers die meer willen. Die willen sparren en er voor elkaar willen zijn. Want als je in je eigen omgeving alleen maar mensen hebt die zelf niet ondernemen, ontvang je daar waarschijnlijk niet de juiste support. Die zullen wanneer jij twijfelt vooral beamen dat je misschien maar weer in loondienst moet gaan.

Mensen die jouw dromen begrijpen, zullen je keer op keer de motivatie, kracht en energie geven om verder te gaan. Ze weten dat ondernemen niet altijd van een leien dakje gaat en helpen je van tegenslagen, leermomenten te maken. Ze geloven in je, waardoor jij ook in jezelf blijft geloven.

Psssst, ben jij al lid van mijn Facebookgroep Ambitieuze coaches? In deze community sparren we met elkaar, helpen we elkaar, denken we met elkaar mee en kun je ook gewoon jouw verhaal delen. Een aanrader!

Tot dusver mijn tips. Ik ben benieuwd: voel jij je weleens onzeker als ondernemer? En zo ja, waarover? Deel je het hieronder in de comments?

Zo ga je als ondernemer om met onzekerheid Kim Buining Winstgevende Facebookgroepen Facebookgroep Communityleiders Online Community's Community Club Lanceren

Je las een artikel van Kim Buining, auteur en community-expert

Klaar voor meer klanten? Kom in actie!

Foto’s: Chelsea Mabry