Op 30 en 31 januari organiseerde ik in samenwerking met Raël en Jenze van Hotel Aduard een bloggersevent inclusief bloggersspeeddate. Het was de eerste keer dat wij dit event organiseerden en achter de schermen gebeurde er echt enorm veel.

Omdat ik je graag wil inspireren heb ik een video over het gehele event gemaakt. Ook de mindere kanten heb ik opgenomen. Daar leren we allemaal van.

Maar laten we beginnen met het begin: waarom hebben we het event georganiseerd? 

De hoofdreden voor het organiseren van het event was dat we graag de bedrijven buiten de stad Groningen onder de aandacht willen brengen. Groningen heeft enorm veel te bieden. Net buiten de stad heb je o.a. familiehotel en restaurant Aduard, Waddenfun, het Legiomuseum en tal van andere bedrijven. Toch is de meeste promotie gefocust op de stad en niet op alles wat daar net buiten ligt.

Daar mocht verandering in komen!

Raël en Jenze hebben veel ervaring hebben met het organiseren van (zakelijke) events, ik heb ervaring heb met de ‘bloggerswereld’ en daarnaast hadden we al eerder samengewerkt toen ik hen hielp bij het maken van een socialmediaplan. We besloten deze ‘twee werelden’ samen te brengen.

Uit ervaring wisten we dat veel ondernemers uit de regio nog nooit met bloggers hadden samengewerkt, terwijl dit juist zo’n gerichte manier van marketing is.

De voordelen van het samenwerken met bloggers

– Je bereikt een doelgroep op een laagdrempelige manier

De blogger wordt gezien als vertrouwenspersoon (en vaak ook als expert) door zijn of haar lezers en zal ook eerlijk de minpunten aangeven.

– Je target direct een specifieke doelgroep

De meeste bloggers hebben een duidelijke niche. Je kunt je wellicht voorstellen dat het meer nut heeft om een blogger uit de regio over jouw familierestaurant te laten schrijven (als je dit wilt promoten) dan dat je een advertentie in de plaatselijke krant zet waarvan je alleen weet dat de doelgroep tussen de 15 en 65 jaar is en woonachtig is in de regio.

– Je verhoogt je vindbaarheid in Google

Een krant ligt de dag erop in de kattenbak, een blog blijft online staan. Hello linkbuilding!

En tot slot: het is meestal een stuk goedkoper. Sorry bloggers, maar dit is nou eenmaal een feit. Voor een artikel in de krant betaal je al snel €800,-. Veel bloggers staan open voor een barterdeal. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt en van de grootte van de blog. Je begrijpt dat een blogger niet in ruil voor een tandenborstel een heel artikel over jouw bedrijf gaat schrijven.

Hetzelfde geldt voor de promotie op social media en Instagram. Wie duizend likes per foto heeft zal hier zeker een vergoeding voor vragen en heel eerlijk: dit is het ook zeker waard. Onderschat de kracht van een blogger niet. Het heeft vaak jaren geduurd voordat ze een sterke naam en volggroep hebben opgebouwd. Ze zijn net zoals jij en ik ondernemers. Ook zij verdienen daar een eerlijke prijs voor.

Genoeg over de voordelen van bloggers. Voor het event had ik een selectie gemaakt uit 12 bloggers. Allen hadden ze een interessante volggroep op YouTube, Instagram of Facebook. Allen waren relevant en hadden weer net een andere invalshoek.

De bloggersspeeddate

Tijdens de bloggersspeeddate konden de ondernemers netwerken met de aanwezige bloggers. Helaas waren niet alle aangemelde ondernemers aanwezig. Dit hebben we opgevangen door een dubbeldate in te voeren.

Deelnemende ondernemers waren: Waddenfun, Legiomuseum, Ondernemersvereniging Westerkwartier, Hotel en Restaurant Aduard en Elsbeth Hoekstra Photography.

In deze video vertellen de bloggers en ondernemers wat hun ervaring is met de speeddate:

Het grote voordeel van de speeddate is dat de ondernemers direct van hun eigen doelgroep te horen kregen hoe ze zichzelf online beter kunnen profileren. Zo kreeg Siegrid van Waddenfun direct concrete tips waarmee ze meteen aan de slag kon. Ook weet niemand beter dan de blogger zelf hoe ze op een laagdrempelige manier een bedrijf op haar blog onder de aandacht kan brengen. Mijn advies aan alle ondernemers: ga zeker in gesprek met bloggers. Stel vragen, kijk waar ze naar op zoek zijn en speel daarop in. Wees echter ook specifiek. Niet iedere blogger is interessant voor jouw bedrijf. Zelfs niet als ze dezelfde niche heeft. Ter voorbereiding op het event hadden alle aanwezige ondernemers een uitnodiging gekregen voor mijn masterclass “Samenwerken met bloggers”.

Het resultaat van het event?

Je kunt je voorstellen dat de bloggers ook tijdens het event direct begonnen met foto’s maken en vloggen. Zo maakte Doortje van de familievlog De familie Wanders onderstaande video en werden er op Instagram alleen al meer dan 30 foto’s gedeeld over het diner bij Hotel Aduard.

Ciska van Ciskalala.com maakte een video over haar verblijf bij Hotel Aduard:

Mamablogger Nicole van Meisje-Eigenwijsje maakte onderstaande video:

Daarnaast werden wij na afloop blij verrast door de hoeveelheid blogs die er zijn geschreven! Dankjewel allemaal voor het delen van jullie ervaring. We zijn blij dat jullie bij het event aanwezig waren!

Klik op de linkjes om de blogs te lezen:

Bovenstaand lijstje wordt aangevuld zodra er meerdere blogs gepubliceerd zijn.

Hoe is het om een bloggersspeedate te organiseren?

Organisatorisch komt er veel bij kijken. Zo moesten er ondernemers geselecteerd en benaderd worden, organiseerden we een masterclass “Samenwerken met bloggers”, een tour door de stad Groningen inclusief stop bij de Kaaskop en bij de Martinitoren en moesten er natuurlijk ook bloggers geselecteerd en uitgenodigd worden. De voorbereiding van het event heeft een aantal maanden in beslag genomen en 2 dagen lang tourguide spelen met de griep was een flinke uitdaging (ook voor de hoogzwangere Raël), toch zeggen we beiden volmondig ja tegen de volgende editie. Want wat is het gaaf om mensen met elkaar te verbinden!

Ik weet zeker dat hier mooie samenwerkingen uit voort zullen vloeien!

Wil je graag als ondernemer de volgende keer ook deelnemen? Mail dan naar info@blogadvies.nl. Dan nemen ik of Raël t.z.t. contact met je op.

Bloggers en vloggers kunnen zich alvast aanmelden voor de perslijst via deze link.

Lees ook:

Fotografie door Elsbeth Hoekstra.