Een paar weken geleden volgde ik een heel tof event van Tony Robbins. 4 dagen lang gingen we van 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds all in. Dit zijn de drie belangrijkste inzichten die ik daar opdeed. Als je hier elke dag even bij stilstaat, kan dit enorm veel betekenen voor je business.

1. Change your energy, change your state

Tijd voor een kleine oefening.

Denk eens aan een vervelende situatie of een nare periode uit je leven. Let nou eens op je lichaam: merk je wat dat met je doet? Je schouders gaan naar beneden hangen. Je energie daalt onmiddellijk.

Denk nu eens aan iets positiefs. Aan iets waar je trots op bent. Je dochter die haar diploma heeft behaald, bijvoorbeeld, of de allereerste klant die je binnenhaalde. Merk je dat je energie meteen helemaal anders is? Dat je rechtop gaat zitten en je een open houding krijgt?

Sta stil bij je energie en je gedachtes.

Je hebt elk moment van de dag controle over hoe jij je voelt. Sterker nog, hoe jij je nu voelt is letterlijk een gevolg van de emoties die je in je lijf ervaart.

Hier kun je dus aan werken. Dit doe je bijvoorbeeld door met een positieve insteek aan je dag te beginnen. Ook al regent het, of heb je nog bergen werk te doen, focus op de mooie dingen. Dat leuke vogeltje buiten dat zich zo schattig in een plas water wast, of die klant die je enorm blij maakt met jouw hulp.

Bekijk ook mijn vlog “3 succesmindsettips van Tony Robbins”. Elke zondag upload ik om 16.00 uur Nederlandse tijd een vlog met praktische tips op mijn YouTubekanaal. Heb je een vraag waar je heel graag antwoord op wilt? Mail naar team@kimbuining.com of stel je vraag onder mijn laatste video.

2. Prime your day

Dit brengt me meteen bij tip 2: bereid je dag goed voor.

If you prepare the day, you win the day. Maak de dag van tevoren een checklist en stel je top 3 taken vast. Als weet je wat je intenties zijn, waar je je op wilt focussen en wat je daarbij wilt voelen, dan begin je je dag heel anders dan wanneer je gewoon je agenda opentrekt en denkt: wat gaan we doen vandaag?

Hoe zorg jij ervoor dat je in je hoogste staat van zijn bent? Zorg ervoor dat je glashelder hebt welke dingen je energie opleveren of juist kosten, en hou daar rekening mee bij je planning. Weet jij bijvoorbeeld bij voorbaat al dat je heel negatief wordt als je je dag begint met de administratie of het beantwoorden van e-mail? Doe dit dan niet. Begin in plaats daarvan met iets waarvan je blij en dankbaar wordt, zoals tips delen in je Facebookgroep of werken aan je nieuwste vlog.

Tony Robbins zoekt hierbij zelf elke dag de weerbaarheid op. Zo neemt hij ’s ochtends een koud bad. Niet omdat hij dat leuk vindt, maar omdat hij letterlijk tegen zijn lichaam zegt: If I say go, it’s go – als ik tegen mijn lichaam zeg dat we het koude water ingaan, dan gaan we het koude water in.

We zeggen vaak tegen onszelf dat we iets gaan doen, en vervolgens doen we het niet. Maar hierdoor wordt het de keer daarop nog lastiger om door te zetten. Als jij je lichaam traint om te doen wat je zegt te gaan doen, gebeurt het ook echt. “Ik heb er nooit zin in,” deelde Tony Robbins, “maar als ik erin zit, voel ik me beter. En ik weet dat dit koude water me energie geeft en dat ik mijn ademhaling ermee train.” Hetzelfde geldt vaak ook voor jou: weet wat voor je werkt (energie, voeding, slaap, bewegen) en hou je daaraan. En weet ook wat de consequenties zijn als je je niet aan je schema houdt.

Hoe start jij de dag? Hoe zorg je ervoor dat de energie in je lichaam gaat – en blijft – stromen? In de Community Club gaan we bijvoorbeeld dansen. Ik doe dit zodat de energie in je lijf loskomt en je je vrij voelt.

Own wie je bent en weet dat dit een groeiproces is. Als leider ontwikkel je jezelf continu en je volgers groeien met je mee. Dat is allemaal goed en juist voor jouw mensen ook enorm inspirerend. En dit brengt me meteen bij tip 3:

3. Het gaat niet om je mogelijkheden, het gaat om je motivatie

Het gaat niet om je mogelijkheden, om de dingen die je in je schoot geworpen krijgt of om je situatie. Om of je succesvol bent of niet. Waar gaat het dan wel over? Om je motivatie – je drive.

We denken vaak in tekorten: geen geld om te investeren, een echtgenoot of familie die er niet in gelooft. Maar laat dat je niet tegenhouden.

Wanneer mensen niet uit hun armoede komen, komt dit niet doordat ze geen mogelijkheden hebben; het komt doordat ze geen drive hebben om het aan te pakken. Dit klinkt best hard, maar ik geloof hier echt in. Op het moment dat jouw motivatie, jouw why, zo groot is, valt je angst weg. En ja, die motivatie moet ook wel echt enorm zijn, want in het begin krijg je niet meteen de gewenste resultaten. Je moet er echt iets voor doen.

Ik zie dit ook bij mijn klanten. De mensen die het meest succesvol zijn, die binnen een maand hun programma’s uitverkopen, zijn allemaal enorm gemotiveerd. Ze werken keihard. Gaan er vol voor. Ze komen opdagen en doen er alles aan, puur omdat ze het zo graag willen. En nee, dat is niet altijd leuk. Soms moet je werken op een zaterdag of komt het niet uit. Maar als je motivatie zo groot is, zet je je daar overheen en ga je gewoon!

Als je professioneel tennisser wilt worden, moet je elke dag trainen zodat je steeds beter wordt. Hetzelfde geldt voor ondernemen, en zelfs voor je Facebookgroep. Als jouw Facebookgroep nu niet loopt, moet je werken aan je skills. Haal de emotie eraf en kijk wat je kunt verbeteren. Alles valt te leren. Je drive moet zo sterk aanwezig zijn dat er geen weg meer terug is. The only way is up. Er is geen andere mogelijkheid voor je. Als je angst weg is en je innerlijk groeit, dan kun je ook in je business groeien.

Ik wil je uitnodigen om eens te kijken wat jou tegenhoudt. Hoe kun jij die why voor jezelf nog groter maken? Woon jij bijvoorbeeld in een klein huisje en droom je ervan om op een boerderij te wonen? Kijk dan eens naar je kinderen en besef dat je het ook voor hen doet, zodat zij straks lekker in die tuin kunnen springen. Voel die why. Schrijf dit op. Begin je dag ermee. Voel die energie door je lijf stromen. Change your energy, change your state en je zult merken dat je leven totaal anders wordt.

Bonustip 4. Accept the diagnosis, but don’t accept the verdict.

Het is iets dat we zo vaak overnemen. Specialisten die tegen je zeggen: “Je hebt daar last van dus jij kunt dit niet.” Mensen die je vertellen dat iets in jouw situatie niet kan. Accepteer dat verdict niet.

Ik zag dit zo vaak toen ik in de zorg werkte: mensen die al jaren geleden waren opgegeven, maar die na wekenlang oefenen ineens wel zelf met een lepel konden eten, of zelf hun broodje konden smeren.

Ga er niet mee akkoord dat dit je leven is. Laat het hier niet bij. Er is een reden waarom je met je bedrijf bent gestart en het is tijd om door te pakken. Jouw mensen zitten op je te wachten.

Tot zover de de belangrijkse inzichten die ik opdeed tijdens het event van Tony Robbins. Welke motiveerde jou het meest? Laat het hieronder weten. Ik ben erg benieuwd!

Kim Buining - 3 Mindsettips van Tony Robbins die elke ondernemer moet weten - Training Reanimeer je Facebookgroep - Community Club

Je las een artikel van Kim Buining, auteur en community-expert

Klaar voor meer klanten? Kom in actie!

Foto’s: Chelsea Mabry