#Q Krijgen mensen een melding als je ze verwijdert uit je Facebookgroep?

Een lid van je Facebookgroep plaatst nare reacties onder je posts en maakt ruzie met andere leden. Wat nu?

Regelmatig krijg ik vragen over het verwijderen van groepsleden die zich niet gedragen. Hoe pak je dat aan? Hanteer je een zerotolerancebeleid, of is het verstandiger om eerst in gesprek te gaan? En als je iemand uit je Facebookgroep verwijdert, krijgt die persoon daar dan een melding van? Tijd om hier dieper op in te gaan!

Het is jouw groep, dus jij bepaalt

Ik zal je meteen geruststellen: mensen krijgen geen melding als je ze uit je Facebookgroep verwijdert. Sterker nog, Facebook heeft meerdere superhandige verwijderopties voor vervelende groepsleden. Maar mocht zo’n melding bestaan, is dat dan eigenlijk wel iets waar je je druk over moet maken?

Vergeet niet: het is jouw groep, dus jij bepaalt. Niet alleen wie er in je groep zitten, maar ook welk gedrag je van mensen accepteert. Als communityleader is het jouw taak om je groep te beschermen, vooral wanneer je gevoelige onderwerpen behandelt. De keuze is dus ook aan jou of je nog met stoorzenders in gesprek gaat of dat je ze er linea recta uit knikkert.

Realiseer je voor wie je er bent

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Voor wie is mijn groep?
  • Wat wil ik bereiken met deze groep?
  • Wat vind ik belangrijk?
  • Wat wil ik mijn groepsleden bieden?
  • En wat laat ik gewoon niet toe?

Het is goed om hier regelmatig bij stil te staan. Zelf laat ik bijvoorbeeld racisme, discriminatie en pesten absoluut niet toe. Doen mensen dat wel, dan worden ze verwijderd uit de groep. Ik denk dat je dat als leider ook te doen hebt als je ergens achter staat.

Vergelijk het met visite

Een mooie leidraad hierbij: wat mogen mensen zeggen of doen wanneer ze bij je op visite zijn? Laat jij thuis toe dat mensen elkaar uitschelden? Waarom zou je het dan wel toelaten in de groep?

Zo verwijder je iemand uit je Facebookgroep

Iemand uit je Facebookgroep verwijderen is niet moeilijk. Dit is wat je moet doen:

  • Klik onder de omslagfoto van je groep op “Leden” en zoek de persoon op die je wilt verwijderen.
  • Klik naast de naam van deze persoon op op “···” en selecteer “Lid verwijderen”.

That’s it!

Verwijderde leden krijgen dus GEEN MELDING wanneer je ze verwijdert. Wel kunnen ze, als ze opnieuw lid willen worden van je groep, een nieuw lidmaatschapsverzoek indienen. Wil je dit laatste absoluut niet? Zorg er dan voor dat je het lid niet verwijdert maar blokkeert. Ik leg hieronder uit hoe je dit doet.

Iemand blokkeren en zijn/haar activiteiten van de afgelopen 7 dagen verwijderen

Wil je een lid blokkeren? Dit doe je heel simpel door “Lid blokkeren” te selecteren. Geblokkeerde leden kunnen je groep niet meer vinden met een zoekopdracht. Daarnaast kunnen ze ook niet meer door leden worden uitgenodigd voor de groep (ik raad sowieso meestal aan om deze optie uit te schakelen, meer hierover in mijn blog “Zo voorkom je dat leden van je Facebookgroep zelf mensen toevoegen”).

Een fijne extra van Facebook: wanneer je iemand blokkeert kun je ook zijn/haar activiteit in je groep van de afgelopen 7 dagen verwijderen. Deze optie verschijnt automatisch wanneer je “Lid blokkeren” selecteert.

Ik ben benieuwd of jij weleens iemand uit je Facebookgroep hebt verwijderd. Laat je het weten in de comments?

Je las een artikel van Kim Buining, auteur en community-expert

Klaar voor meer klanten? Kom in actie!

Foto’s: Chelsea Mabry