Laten we het eens hebben over je comfortzone, en waarom juist daarbuiten zoveel kansen liggen.

Steeds hetzelfde riedeltje

Je moet doen wat goed voelt en vertrouwen dat het goed komt. Dat is waar het om draait bij ondernemen. Misschien herken je dit wel. Je onderneemt vanuit je intuïtie. Vanuit je gevoel. En hoewel je daarbij zeker een stuk strategie toepast, wil je niet steeds hetzelfde riedeltje herhalen.

Het is absoluut verleidelijk om in je comfortzone blijven. Om elke keer dezelfde challenge te organiseren, of hetzelfde product te lanceren. Je doet waar je goed in bent en weet zeker dat je daarbij geen fouten (meer) maakt. Je hebt het immers al zo vaak gedaan. Totdat je ineens beseft: gatver, ik ben gewoon in loondienst!

Als jij geen volgende stap durft te zetten, doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook de mensen die je kunt helpen. Dat is enorm zonde!

Ondernemen vanuit verbinding

Toen ik mijn eigen business startte, besloot ik al vrij snel: dit is niet hoe ik wil ondernemen. Ik wil echt ondernemen vanuit verbinding en doen wat juist is voor mijn mensen. Anticiperen op wat mensen nodig hebben en er echt voor hen zijn.

Dat betekende wel dat ik dingen moest doen, die ik nog nooit eerder had gedaan.

Man, wat was af en toe eng.

De eerste keer dat ik een webinar gaf scheet ik duizend kleuren…

Maar ik deed het toch.

Keer op keer nam ik een volgende stap.

Ik belde zelf mensen op en ging met hun in gesprek. Investeerde tienduizenden euro’s in pittige trainingen en reisde urenlang om er te komen. Vloog in mijn eentje naar events, terwijl ik vliegen doodeng vond.

In vier jaar tijd ging ik van ondernemen vanuit de bijstand, naar een omzet van 100k in een paar maanden.

Maar daarnaast gebeurde iets dat nog veel waardevoller was..

Buiten je comfortzone bereik je meer

Door voortdurend uit mijn comfortzone te komen, bereik ik mijn mensen en weet ik precies waar ze op dat moment mijn hulp bij nodig hebben.

En ik help hen om hetzelfde te doen.

Coaches die eerder net genoeg klanten hadden om rond te komen verkopen nu programma na programma uit. Doordat ik er echt ben voor mijn mensen, kunnen zij er echt zijn voor hun eigen mensen. Er is niets waardevoller dan dat!

Je mensen hebben je nodig

Lieve ondernemer, ga eens terug naar de reden waarom je startte met je bedrijf.

Veel mensen gaan op dit moment door een moeilijke tijd. Ze hebben je hulp nodig. Ze willen van jou leren en het is aan jou de tijd om op te staan. Dus doe dat ook. Durf te zeggen wat er gezegd moet worden. Durf te laten zien wat mensen mogen doen.

Ze zitten op je te wachten

Durf die leiderschapsrol te pakken. Your people need you. Ze zitten op je te wachten. Het is alleen aan jou om het nu ook echt te gaan doen. En ik weet: dat is doodeng. Maar het mooie van een community is dat het besloten is, dat mensen het allemaal van je begrijpen. Ze verwachten echt niet dat je livevideo’s meteen vloeiend gaan, of dat je website ineens perfect is. Dus keep it chill en fucking doe het.

Je hebt niets te verliezen

Het enige dat je te verliezen hebt, is dat je ego misschien een deukje krijgt.

Maar als jij bereid bent om gewoon dingen te gaan doen omdat het goed voelt, dan ga je hier alleen maar van leren. Je gaat bijschaven, je gaat af en toe op je bek, en je stapt op, je veegt het van je schouders en je gaat gewoon weer verder.

Dat is ondernemen. Het hoort erbij.

Ik hoop dat het je uitdaagt om dingen te gaan doen, maar ook om vol vanuit verbinding te ondernemen. Want dat is waar het om gaat.

Wat doe jij de komende tijd wat je eigenlijk niet durft? Deel het hieronder!

Je las een artikel van Kim Buining, auteur en community-expert

Klaar voor meer klanten? Kom in actie!