Is 100k omzet per jaar het waard? Veel ondernemers focussen op die magische 100.000 euro. Maar moet je dit eigenlijk wel willen? In deze blog deel ik mijn ervaring.

Je omzet zegt eigenlijk niks

Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law plaatse onlangs een mooie post op Instagram. ‘ROT OP MET JE €100.000,-⁠’ schreef ze. ‘Je hebt geen zak aan €100.000,- omzet per jaar of €10.000,- per maand.⁠ Niet als doel op zich, zonder context.’

Ik begrijp wat ze bedoelt. Je omzet, hoe hoog ook, zegt eigenlijk niks. Ik ken meerdere ondernemers die een paar ton per jaar draaien, maar die amper rond kunnen komen omdat de kosten zo hoog zijn. Zelf heb ik in 2020 het veelvoudige van een ton omgezet en ook mijn kosten zijn daarbij omhooggegaan.

Een bedrijf dat steeds groter wordt, heeft gewoon vaak steeds meer kosten. Zo ook het mijne, vooral nu ik een membership aanbied. Ik heb iemand erbij voor de klantenservice, iemand voor technische support, een online leeromgeving die geld kost, etc.  Al die kosten moet je eerst aftrekken voordat je kunt kijken wat je winst is.

Wat zou je doen als je zoveel omzet maakte?

100.000 euro omzet klinkt als een fantastisch doel, maar belangrijker zijn de andere doelen die je met zoveel omzet kunt bereiken. Wat zou jij binnen je bedrijf doen als je zoveel omzet maakte? Wat zou je je klanten dan bieden? En wat zou je buiten je bedrijf willen doen? Wil je minder werken en meer tijd besteden met je gezin? Investeren in toffe projecten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ook mijn Instagramvideo ‘Is 100k per jaar verdienen het waard?’

Van uit de bijstand naar 100k

Als ik kijk naar mijn eigen proces, dan waren het juist die andere doelen die me succesvol maakten.

Mijn eerste doel toen ik mijn bedrijf begon was uit de bijstand komen. Ik wilde gewoon niet meer afhankelijk zijn van de overheid. Het tweede doel was minimaal 2000 euro in de maand verdienen, omdat ik wist dat ik dan eindelijk goed kon leven en mijn ding kon doen. Ik had toen zo lang op bijstandsniveau geleefd dat alles daarboven luxe was. Man, zelfs mezelf die 800 euro in de maand uit kunnen betalen was echt al een ding. Dat gaf me zoveel vrijheid en zelfvertrouwen!

En ja, toen ik daar uiteindelijk overheen was, was 100.000 euro wel een doel. Ik weet dat het voor sommige mensen verlammend kan werken, maar voor mij was het: als ik dat kan omzetten met mijn bedrijf (want dat is stap 1, daarna moet je het nog verdienen) heb ik voor mezelf bewezen dat ik alles kan en dat alles mogelijk is. Het heeft mij een enorme kick gegeven om daar te komen.

Natuurlijk mag je jezelf uitdagen, maar weet waarvoor je het doet

Door die 100k omzet kon ik doen wat goed voelde: meer mensen helpen. Anderen bieden wat ik zelf heb gehad, wat mij heeft geholpen. Ik denk dat het daar uiteindelijk om draait en dat gun ik jou ook: je community helpen en levens veranderen. Dat je echt vanuit liefde blijft ondernemen. Vol vanuit verbinding. Met je mensen én met jezelf.

En natuurlijk mag je jezelf uitdagen. Ik ga zelf ook weer voor een verdubbeling dit jaar. Maar ik doe dit ook nu weer met concrete doelen. Zo was ik laatst bij de bank om mijn pensioen te regelen. Ook hiervoor heb ik berekend welke kosten ik kan maken en hou ik soms bewust mijn hand op de knip.

Vergeet niet om vooruit te denken. Je eerste doel is vaak alleen maar om rond te kunnen komen, maar als je een paar jaar draait en er goed van kunt leven, moet je ook nadenken over je pensioen en andere zaken. Hou rekening met de jaren die nog komen.

Kijk hoe jij wilt leven als ondernemer

Wat ik mooi vind aan de post van Charlotte, is dat ze bewustmaakt dat het niet alleen om geld draait; het draait ook om hoe jij wilt leven.

Kijk hoe jij wilt leven als ondernemer en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Want dat kun je vaak gewoon berekenen. Op basis daarvan kun je dan berekenen hoeveel omzet je daarvoor mag gaan maken.

Focus op wat voor jou belangrijk is. Je hoeft niet hetzelfde te hebben als de rest. Het gaat erom wat jij wil en alleen jij kunt dat bepalen. Misschien heb je wel een hoge standaard en wil je een groot huis en dure auto’s in je garage. Prima, maar dan moet je ook meer gaan verdienen en daarvoor moet je misschien ook harder werken. Het is net hoe je wilt ondernemen. Zo geloof ik bijvoorbeeld niet in funnelgeweld omdat ik verbinding wil houden met mijn klanten, maar de prijs daarvan is wel dat ik meer tijd kwijt ben aan coaching. Jij bepaalt de prijs. Jij bepaalt hoe je wilt ondernemen. Jij bepaalt waarin je je tijd en energie wilt investeren.

Ik ben benieuwd hoe jij wil ondernemen en leven. Deel je het hieronder in de comments?

Een dikke shoutout naar Charlotte’s Law! Bekijk zeker eens haar website en Instagram. Een aanrader!

Is 100k omzet per jaar het waard? Ik deel mijn ervaring Kim Buining Winstgevende Facebookgroepen verdienen sales ondernemen

Start een Facebookgroep en verkoop vanuit verbinding!

Wil jij dit jaar een Facebookgroep starten? Of heb je al een Facebookgroep, maar kan die wel een flinke boost gebruiken?

Ben jij er klaar voor om dit jaar echt je omzetdoelen te behalen? Om moeiteloos klanten te werven? Zonder ingewikkelde funnels en ander marketinggedoe, puur vanuit verbinding? Meld je dan aan voor mijn webinar Start jouw Facebookgroep!

In dit webinar leer je:

  • Waarom elke succesvolle coach een community (op Facebook) heeft
  • Hoe je in 4 praktische stappen jouw Facebookgroep aanmaakt
  • Hoe je ervoor zorgt dat je de juiste mensen aantrekt voor jouw groep zodat je continu gesprekken krijgt met jouw ideale klant.

Wees niet bang: dit wordt geen webinar van 3 uur waarin je alleen maar inspiratie krijgt. We gaan direct aan de slag.

Ben jij klaar voor een winstgevende Facebookgroep?

JA! Ik wil meer klanten en ga voor #actieindetaxi!

Foto’s: Chelsea Mabry