Wat doe je wanneer je als ondernemer compleet vastloopt? Misschien herken je het wel: je blijft maar piekeren. Het lukt niet om beslissingen te nemen en hierdoor kom je niet verder met je business. Vroeger was ik ook een piekerkoningin (ik had niet voor niks op mijn 25e een burn-out) en in mijn eerste jaren als ondernemer liep ik hierdoor regelmatig vast. Gelukkig ontdekte ik een fijne oefening die hielp. Ik deel het in deze blog.

Weerbaarheid

Weet dat iedereen dit weleens heeft. Elke ondernemer komt dit soort momenten tegen. Maar ja, je wilt hier natuurlijk wel zo snel mogelijk van af, want hoe langer je piekert, hoe langer je blijft stilstaan. Je moet keuzes maken, knopen doorhakken en doorzetten. Dit is essentieel als je je weerbaarheid wilt vergroten. En hoe hoger je weerbaarheid, hoe makkelijker je ook je bedrijf runt.

OEFENING: Waarom loop ik vast en wat kan ik hieraan doen?

Wat kun je nu doen als je vastloopt? Allereerst is het belangrijk om te weten waar je gepieker vandaan komt. Ik heb een simpele oefening die hierbij kan helpen.

Pak pen en papier en beantwoord de volgende vragen:

  1. Waar pieker ik over?
  2. Waarom vind ik het zo moeilijk om deze beslissing te maken?
  3. Heb ik dit vaker gehad? Welke situatie was dat?
  4. Wat ga ik hieraan doen?

De meeste blokkades komen voort uit angst. Waar ben jij bang voor? Waarom hak je die knoop niet door? De meeste mensen hebben eerder in hun leven momenten meegemaakt waarop ze vastliepen. Ik durf te wedden dat jij hier ook ervaring mee hebt. Wat deed je toen?

Wat ga je hieraan doen?

Het feit is dat je nu vastloopt. Maar je bent eerder vastgelopen. Misschien omdat je twijfelde, of omdat je bang was om fouten te maken. De vraag is: wat ga je hieraan doen?

Je hebt in feite twee opties:

  1. Je doet niks. Weet alleen dat als je nu niks doet, er dan ook niks verandert. Sterker nog, als dit al eerder is gebeurd, zal het waarschijnlijk wel vaker terugkomen zo lang je het niet oplost.
  1. Je pakt je angst bij de hoorns en gaat aan de bak. Je zegt tegen jezelf: dit is niet hoe ik wil leven. You’re in charge. Het is jouw business.

Als je je bedrijf succesvol wil runnen, is het belangrijk dat je ook dit stuk gaat trainen. We hebben allemaal angsten en dingen meegemaakt die ons klein houden. Waardoor we ons inhouden en niet het leven leiden dat we willen. De key is om deze angsten te overwinnen.

Vergeet niet: je bent al een winnaar

Vergeet niet dat je al een winnaar bent. Er zijn al zoveel dingen die je overwonnen hebt. Kijk maar eens naar de eerste keer fietsen: ook al viel je 10 keer op de grond, je stond weer op. En dat is met zoveel dingen in je leven gebeurd. Dingen die je eerst eng vond en die je nu gewoon doet: je bedrijf starten, stoppen met je baan in loondienst, investeren. Wat maakte toen dat je die knoop kon doorhakken? Wat zorgde ervoor?

Klaar met deze situatie

De meeste mensen denken dat we een beslissing nemen omdat we ergens naar verlangen, maar de echte reden waarom mensen een knoop doorhakken, is omdat ze ergens klaar mee zijn. Want als je er klaar mee bent, dan heb je niks meer te verliezen. Dan kan het alleen maar beter worden. Mooier worden.

Ik nodig je uit om te gaan kijken naar de situatie waarin je nu vastloopt. Ben je er klaar mee? Misschien niet, en dat is ook goed. Dat mag. Maar zo ja: doe er dan wat aan.

LET OP: Deze mindset vergt training

Ik zal eerlijk zijn: deze mindset vergt training en geduld. Het is niet zo dat het de volgende dag ineens voorgoed over is. Heb vertrouwen en geef jezelf de tijd.

Ik denk dat dit een belangrijk onderdeel is van het proces. Er zullen momenten komen dat je iets opnieuw eng vindt. Maar wees liefdevol voor jezelf en weet dat je het kunt. Ook al gaat het misschien niet zoals je verwachtte, weet dat je het morgen weer kunt proberen. En weet dat het een leerproces is.

Het grootste probleem is dat we vaak verwachten dat iets nooit meer zal gebeuren. Als het dan wel gebeurt, worden we vaak zo boos op onszelf dat we onszelf compleet vastzetten. De truc is om even uit de emotie te stappen: wat gebeurt hier nu eigenlijk? Wat zijn de oplossingen? Wat heeft bij andere mensen geholpen? Wat kan ik eraan doen? Wie kan mij helpen? Want pas als je dat doet, kun je verder. En daar gaat het om.

Ik ben heel benieuwd of deze oefening jou helpt. Laat je het hieronder weten?

Elke zondag upload ik om 16.00 uur Nederlandse tijd een vlog met praktische tips op mijn YouTubekanaal. Heb je een vraag waar je heel graag antwoord op wilt? Mail naar team@kimbuining.com of stel je vraag onder mijn laatste video.

doe dit als je compeet vastloopt Kim Buining Community Club Facebookgroep Facebookgroepen

Je las een artikel van Kim Buining, auteur en community-expert

Klaar voor meer klanten? Kom in actie!

Foto’s: Chelsea Mabry