In de serie ‘5 vragen aan’ vraag ik inspirerende ondernemers het hemd van het lijf. Allen vallen ze op door hun authentieke, pure manier van werken waarbij verbinding ook online centraal staat. Dit keer stel ik 5 vragen aan Yvonne Ufkes. Blogger en oprichter van het eerste Vega Lifestyle Magazine. 

Yvonne is getrouwd met Edwin en samen hebben ze drie kinderen (Justin, Dylan en Milan). Ze woont in Groningen en startte na een jarenlange carrière als freelance visagist 7 jaar geleden haar eerste blog. Maar daar bleef het niet bij! Inmiddels heeft ze 3 blogs: een beautyblog, een kinderblog en een vegablog. En begin dit jaar is er een nieuw kindje bijgekomen: het Vega Lifestyle Magazine. Dit magazine is zo’n groot succes dat de eerste editie bijna uitverkocht is. Tijd om deze ambitieuze dame een aantal vragen te stellen.

1. Je bent al een aantal jaar fulltime blogger en hebt onlangs het eerste Vega(n) Lifestyle Magazine van Nederland gelanceerd. Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen magazine uit te gaan brengen?

Zeven jaar gelden startte ik mijn eerste blog, na jaren als freelance visagiste en schoonheidsspecialiste gewerkt te hebben. Daar ontdekte ik hoe leuk ik schrijven echt vond. Een eigen magazine kriebelde altijd wel een beetje. Toen ik twee jaar geleden mijn vegafoodblog begon merkte ik dat hier veel animo voor was. Zelf zit ik graag met een kop thee op de bank een magazine te lezen. Ik miste een vegan magazine. Ik lees zelf graag de Vriendin, bijvoorbeeld. Het is een supermooi tijdschrift, waarin van alles voorbijkomt. Hoe leuk zal het zijn als dit er ook in een veganversie zou zijn?! En zo ontstond het idee. Dit werkte ik langzaam maar zeker uit.

2. Veel bloggers starten een eigen online magazine maar jij hebt tevens een fysiek exemplaar. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik vind het fijn om op de bank te zitten met een tijdschrift en even niet op een schermpje te staren. Of juist lekker voor het slapen gaan. Even in de relaxmodus. En ik miste gewoon echt iets vega’s. Mijn magazine heet Vega Lifestyle Magazine, maar de inhoud is 100% veganistisch. Ik heb hiervoor gekozen omdat vega een grotere doelgroep aanspreekt dan vegan. Ook heb ik ervoor gekozen om het een totaal magazine te maken en me niet te beperken tot alleen maar recepten. Juist ook beauty, kinderen en de totale levensstijl. Alles komt aan bod dus in het magazine.

3. Inmiddels is de eerste oplage bijna uitverkocht. Gefeliciteerd, onwijs tof! In een blog schreef je dat het niet zonder slag of stoot ging. Wat heb je geleerd van jouw eerste lancering?

Het magazine is nog niet uitverkocht. Er zijn nog een aantal exemplaren te verkrijgen. De eerste 1000 (inmiddels al meer) zijn verkocht. Op de website kun je het magazine bestellen. (www.vegalifestyle.nl)

Klopt, het magazine is er niet zonder slag of stoot gekomen en ik heb onwijs veel geleerd van dit proces.

Met vier websites weet ik online inmiddels al redelijk mijn weg; een fysiek magazine was, en is, iets heel anders en heel nieuw voor mij. Het schrijven van artikelen was geen probleem voor mij en de andere redactieleden. De opmaak moest ik uitbesteden. Zelf heb ik totaal geen kaas gegeten van het opmaken van een magazine. De opmaak zag er op de laptop mooi en strak uit, maar in het magazine zelf vond ik het behoorlijk tegenvallen. Nu weet ik iets beter waar ik op moet letten en zal ik hier heel kritisch naar kijken. Voor magazine 2 moet er wel een en ander aan veranderen. Verder heeft een magazine adverteerders nodig. Ik heb zelf de stoute schoenen aangetrokken en ben op een beurs met veel bedrijven in gesprek gegaan. Ook heb ik flink wat bedrijven opgebeld. Bedrijven vinden het vaak spannend om te investeren in iets dat ze niet kennen. In het begin was het voor mij ook superspannend, een stand binnenstappen en je product (advertentie) verkopen. Heel goed geweest voor mijn zelfvertrouwen!

Het tweede magazine gaat er nog mooier uitzien en het derde nog beter en…

En zo blijven we groeien en bloeien.

4. Welke tip wil je iedereen meegeven die graag een magazine wil gaan uitgeven?

Werk je ideeën goed uit. Leg ze weg en bekijk ze nog eens en nog eens. Ga kijken hoe je deze ideeën kunt realiseren en praat er met mensen over. Een eigen magazine maken kost veel tijd, energie en geld. Zoek van tevoren goed uit waar en hoe je ze gaat verkopen.

5. Bedankt voor je tips! De eerste lancering is achter de rug. What’s next? 🙂

Een tweede magazine, hier zijn we al druk mee bezig. Afgelopen weken hebben we veel tijd en energie gestoken in de website, deze ziet er echt supermooi uit. Ik hoop nu met het magazine en de website te mogen groeien.

Ben je ondernemer en wil je meer klanten bereiken via social media? Meld je dan gratis aan bij de community!