In de serie ‘5 vragen aan’ vraag ik inspirerende ondernemers het hemd van het lijf. Allen vallen ze op door hun authentieke, pure manier van werken waarbij verbinding ook online centraal staat. Dit keer stel ik 5 vragen aan Marloes Halmans. Ondernemerscoach bij Marloes Halmans en tevens eigenaar van het loopbaanbureau The Happy at Work Agency.

Marloes helpt startende ondernemers om hun droombedrijf te realiseren gebaseerd op hun echte talenten en hetgeen wat ze het meest gelukkig maakt, maar is er ook voor de gevestigde ondernemer die hard groeit en op zoek is naar een duwtje in de rug. Vol vanuit de flow gaat Marloes te werk. Haar eigen leven zag er echter een aantal jaren geleden compleet anders uit. Maak kennis met deze inspirerende dame!

1. Je helpt ondernemers o.a. met het bouwen van hun droombedrijf. Wat was de reden dat je zelf ging ondernemen?

Al jaren voelde ik: ik zit niet op mijn plek. Ik heb eind jaren 90 een aanrijding gehad. Het leek onschuldig, maar door de jaren heen had ik daar stiekem steeds meer klachten door ontwikkeld. Mijn fysieke belastbaarheid ging hard achteruit en werken kostte me veel energie en pijn. Ik viel uiteindelijk uit en kwam zelfs als 23-jarige in de bijstand terecht. Toen ik probeerde om daar uit te komen door freelance te gaan werken werd mijn bijstand ingetrokken omdat “het systeem” dat niet kon verwerken. Ik mocht niet meer freelance werken en moest een baan gaan zoeken. Maar dat kon ik juist weer niet omdat ik dat fysiek niet aan kon. Ik was echter niet ziek genoeg om arbeidsongeschikt verklaard te worden en bovendien wilde ik dat ook niet.

Ik belandde feitelijk in een enorme impasse. Ik had geen financiële steun, geen idee hoe mijn gezondheid zou gaan verbeteren en geen werk. Daar zat ik dan, als 23-jarig veelbelovend talent op de bank. Hoe heftig ook, die situatie ontstak een groot vuur in me. Ik geloof namelijk zo sterk dat elk mens hier is om met zijn talenten een verschil te maken. Ik kon niet geloven en dus ook niet accepteren dat ik voor de rest van mijn leven aan de zijlijn moest staan. Uiteindelijk heb ik me nog 7 jaren door veel te zware loondienstbanen heen geworsteld tot ik in 2007 echt weer zo fysiek slecht was dat ik rigoureus besloot: ik kap ermee! Weer belandde ik in onbegrip en onmogelijkheden van werk en instanties. Ik besloot mijn baan en mijn recht op WW op te geven zodat ik vrij kon zijn. Ik wilde fysiek opknappen, mijn lief en ik wilden graag een kindje. Ik wilde me niet meer voegen naar wat anderen verwachtten. Ik voelde heel sterk dat ik iets te doen had en dat ik iets te brengen had, ondanks alles. Mijn sterke geloof dat ieder persoon talenten heeft meegekregen waarmee hij van betekenis kan zijn voor de wereld maakte dat ik in 2007 mijn bureau voor loopbaancoaching startte. Sinds die dag heb ik voor mijn gevoel geen dag meer gewerkt. Ik knapte fysiek binnen een paar jaar op door anders naar mijn klachten te kijken, kreeg 2 prachtige kinderen en geniet nu elke dag van het leukste werk dat ik me kan bedenken!

2. Inmiddels heb je 2 goedlopende bedrijven opgebouwd en heb je daarnaast nog een gezin. Hoe heb je dat in korte tijd op weten te bouwen?
Ik heb het niet echt in korte tijd opgebouwd. En dat is meteen ook wat ik startende ondernemers op het hart wil drukken: een bedrijf goed opbouwen kost tijd. Veel ondernemers hebben moeite om die lange adem op te brengen. En er zijn businesscoaches die zeggen dat je binnen no time een ton kunt verdienen. Strategisch gezien kan dat ook. Gemakkelijk zelfs.

Maar ondernemen is meer dan alleen strategie. Het is één groot persoonlijk ontwikkelproces.

Het succes van mijn bedrijven is echt gekomen toen ik besefte dat ik twee dingen mocht doen: ik mocht dan een goede coach zijn, ondernemen is een vak apart! Veel ondernemers investeren te weinig in businesstraining of kennis omdat ze eerst meer omzet willen maken. Maar mijn bedrijf ging pas stromen toen ik investeerde in de kennis die ik nodig had om te snappen hoe ondernemen eigenlijk werkt!

Als je weet wat je moet doen en kunt doen, breng je je bedrijf echt verder! Er zijn zoveel mogelijkheden om meer mensen te bereiken, nu nog meer dan toen ik in 2007 begon! Als je jezelf leert hoe je die mogelijkheden optimaal benut, wordt ondernemen veel moeitelozer en leuker en bereik je meer resultaat!

Het tweede dat ik gedaan heb is beseffen dat mijn eigen ontwikkeling mijn groei kon maken of breken. Ik heb intensief gewerkt aan mijn mindset, overtuigingen en het afstemmen op wat ik wil. Ik heb een healingopleiding gedaan zodat ik ook mijn klanten hierin kan helpen. Ik werk intensief met afstemmen, emoties en de wet van aantrekking. Ik verbaas me erover hoeveel mensen nog denken dat het vaag en zweverig is. Zelf volg ik vrijwel al mijn trainingen en kies ik mijn businessmentoren in Amerika. Daar is deze manier van werken heel normaal. Ze begrijpen daar dat je meer mag doen dan een goede e-mailmarketingstrategie, een lanceerplan en een verkoopfunnel bouwen.

Als je de kracht van afstemmen en de leiding van je intuïtie gaat gebruiken als ondernemer kom je veel verder. Ik durf oprecht te zeggen dat dát de werkelijke reden van het succes van mijn bedrijven is. Ik werk er zelf mee, maar ook intensief op die manier met mijn team voor The Happy at Work Agency.

3. Een van de thema’s die steeds terugkomt op jouw site is “ondernemen vanuit je hart”. Wat bedoel je hiermee?
Dat gaat terug naar de essentie van waar ik in geloof: dat je hier bent om met jouw talenten het verschil te maken. Veel ondernemers, en ook niet-ondernemers, worstelen met het vinden van hun pad in dit leven. Wat is de bedoeling? Waar ben ik op mijn plek? Ze zijn zoekende, net zoals ik zelf altijd was. Maar ook als je je droombedrijf hebt gevonden en neergezet, zul je elke dag opnieuw bewust mogen blijven van je pad en daarop blijven lopen. Ik geloof dat ieder mens diep van binnen precies wéét wat hij wil. Niet alleen weet je wat je werkelijk wilt bereiken, jouw onbewuste en intuïtie weten ook exact hoe je daar kunt komen.

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze dat niet weten. Maar dat is in mijn ogen niet waar. Ze weten het nog niet bewust. Ze hebben het nog niet blootgelegd of kunnen er nog niet bij. Als je leert luisteren naar je eigen stem, de ruis van anderen loslaat, je bewust verbindt met jezelf, je hart en je intuïtie, wordt het leven en ondernemen makkelijker. Je hebt altijd een soort gids in jezelf die laat zien wat je nu mag gaan doen.

Mijn missie is om ondernemers meer hiernaar te laten luisteren dan naar alle goedbedoelde adviezen van anderen. Verdiep je in het ondernemen, in businessstrategie, in plannen en tips. Die kennis is goud waard. Maar maak het altijd van jezelf! Vraag je steeds af: past dit bij mij? Klopt dit voor mij? Wat voelt goed? Klanten voelen het meteen als iets niet oprecht is. Wat er het vaakst mis gaat in mijn ogen is dat ondernemers een formule voor succes leren en die 1-op-1 overnemen. Maar congruentie is het allerbelangrijkste voor je Personal Brand en voor je succes. Als je niet congruent handelt en spreekt, dan voelen mensen zich ongemakkelijk of krijgen ze een onbestemd gevoel bij jouw boodschap. Daar haken mensen niet op aan.

4. Vertrouwen op je gevoel klinkt voor veel mensen erg spannend. Wat zou je hen graag willen vertellen?
Dat het het mooiste is wat we hebben gekregen! Onze gevoelens zijn een wegwijzer die ons helpt te weten wat we mogen doen om gelukkig te zijn. Intuïtie is niet vaag! Ik ben als jong meisje gaan werken in de grote zakenwereld: investeringsmaatschappij, strategie consulting, IT-bedrijven. Ik werkte als assistent van de topmannen in die bedrijven. En zij varen allemaal op hun gevoel. Dat is een les die ik gelukkig vroeg mocht leren. Sla er maar eens interviews met succesvolle ondernemers op na. Ze zullen allemaal aangeven dat hun buikgevoel meedoet, of dat ze gewoonten hebben ontwikkeld voor hun succes die gaan over afstemmen en naar je gevoel luisteren. Bovendien is er zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat ons onbewuste veel betere keuzes kan maken dan ons bewuste brein. Het raakt me dat zoveel ondernemers wel voelen wat ze moeten doen, maar dan toch gaan twijfelen en uiteindelijk vooral met hun hoofd werken. Dat is echt een gemiste kans. Daarom deel ik zoveel webinars en video’s hierover, in de hoop dat ondernemers hiervoor openstaan en gaan ervaren wat het hen kan brengen!

5. Welke ondernemerstip zou je graag aan iedereen willen meegeven?
Droom groot, maar durf klein te beginnen. Snelle groei en overnight succes dat je anderen soms ziet hebben zijn uitzonderingen. Je maakt het jezelf zoveel makkelijker als je jezelf toestaat jouw bedrijf op jouw manier en tempo te bouwen en laten groeien. Maar houd jezelf ook niet klein! Maak geen excuses voor het uitblijven van succes.

Ik heb zelf jarenlang mijn jonge gezin en gebrek aan tijd en fysieke gezondheid als excuus gebruikt voor waarom mijn bedrijf nog niet zo goed liep als ik wilde. Jouw droombedrijf neerzetten, volgens jouw eigen definitie van succes, begint met een keuze! De keuze dat je iets dolgraag wilt en niet langer bereid bent om dingen die dat tegenhouden in je leven te tolereren. Tolereren heeft voor mensen een wat felle connotatie, maar ik bedoel dat je je keuze kracht bij moet zetten door de dingen ook echt anders te gaan doen! Veel ondernemers willen wel dat de dingen anders gaan, maar blijven doen wat ze altijd deden. Dan verandert er meestal niet zoveel. Dan zeggen ze: ik geef mezelf nog 1 jaar om te kunnen leven van mijn bedrijf. Maar vervolgens gaan ze dat jaar gewoon dezelfde dingen doen als afgelopen jaren. Meestal leidt dat niet tot verandering. Wil je iets echt graag? Maak dan die keuze en doe wat nodig is. Ik besloot op een dag: nu is het mijn tijd! Nu ga ik ruimte maken voor mijn droombedrijf. Ik wist dat ik ook graag veel thuis was met mijn baby en peuter maar dat ik ook graag wilde groeien. Extra opvang regelen was kostbaar maar ik besefte dat als ik dat niet zou doen er niet veel zou veranderen. Vanaf dat moment, het was 2011, maakte ik keer op keer krachtige keuzes, soms spannend in het begin, waardoor mijn bedrijf groeide en ik uiteindelijk nu 2 bedrijven heb.

Neem je dromen serieus. Je bent niet voor niets hier. Je bent hier om met jouw talenten het verschil te maken. Bouw jouw bedrijf op jouw voorwaarden en laat de wereld zien dat je er bent. Er zijn mensen die op jou zitten te wachten en het is jouw taak als ondernemer om te zorgen dat ze jou kunnen vinden.

En met deze krachtige woorden eindigen we dit interview. Bedankt voor het delen van jouw visie en inzichten, Marloes! 

Ga jij in 2018 jouw dromen waarmaken? Meld je dan nu aan bij de community en omring je met gelijkgestemden!