In de serie ‘5 vragen aan’ vraag ik inspirerende ondernemers het hemd van het lijf. Allen vallen ze op door hun authentieke, pure manier van werken waarbij verbinding ook online centraal staat. Dit keer stel ik 5 vragen aan Marjolijn Groendijk. Juriste en eigenaar van 050Legal.

Marjolijn studeerde rechten aan de universiteit en specialiseerde zich in bedrijfsrecht. Binnen 050Legal geeft ze ondernemers juridisch advies en begeleidt ze hen met het offertetraject. Hierin behandelt ze verschillende onderwerpen, zoals overeenkomsten, algemene voorwaarden en facturen. Daarnaast organiseert ze op dit moment de Legallunch: word AVG-proof! Een praktijkgerichte training met daarbij een heerlijke lunch.

  1. Overal zie ik online berichten over de AVG voorbijkomen en regelmatig krijg ik hier zelf ook vragen over van mijn klanten. Maar wat is de AVG eigenlijk?

De regels uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaan per 25 mei a.s. gelden. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Deze oude privacyrichtlijn werd vastgesteld toen internet nog in de kinderschoenen stond. Daarom is de Europese privacywetgeving de afgelopen jaren herzien. De GDPR, General Data Protection Regulation, is overigens de Engelse benaming. Deze afkorting zie je ook veel voorbijkomen.

2. Heeft elke ondernemer te maken met de AVG?

Ik hoor vaak de uitspraak: ‘de AVG is niet op van mij toepassing’, maar lieve lezer, iedere ondernemer heeft met de AVG te maken. Als ondernemer kun je geen diensten of producten leveren als je geen gegevens hebt geregistreerd die te herleiden zijn tot personen. Denk aan NAW, telefoonnummer, e-mailadres, medische gegevens, financiële gegevens en gegevens over zoekgedrag op internet, etc.

De privacy heeft op vele manieren invloed op je onderneming. Je verzamelt (on)bewust veel gegevens (middels o.a. interne processen) en heb je al die gegevens nou echt nodig bij de uitvoering van de betreffende dienst?

Je bent verplicht om je klanten, relaties en websitebezoekers te informeren over welke gegevens je verzamelt, wat het doel ervan is, hoe lang je de gegevens bewaart, wie inzage heeft, etc. De AVG geeft mensen meer rechten en organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen meer plichten om zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan.

  1. Op dit moment geven er veel ondernemers cursussen over de AVG. Veel ondernemers zien hierdoor door de bomen het bos niet meer. Hoe weet je als ondernemer zeker dat de training die je volgt wel de juiste informatie verschaft en juridisch betrouwbaar is?

De keuze is reuze, dat klopt! Niet alleen advocaten en juristen delen kennis of geven trainingen over de AVG, maar ik zie ook veel niet-juristen die dit doen. Dit laatste vind ik wel zorgelijk. De zelfbenoemde marketinggoeroes bijvoorbeeld delen veel informatie en geven aan dat ze geen jurist zijn en met die optiek niet naar de AVG hebben gekeken. Ze denken dat ze met die disclaimer ‘veilig’ informatie kunnen delen, maar hebben vaak niet in de gaten dat veel (startende) ondernemers alles voor zoete koek aannemen wat die ‘goeroe’ hen voorlegt. Mijn adagium is: schoenmaker blijf bij je leest.

4.  Wat kun je als ondernemer zelf doen om je goed voor te bereiden op de AVG?

De eerste stap heb je eigenlijk al gezet door het lezen van dit artikel: je te verdiepen in de materie. Nou, dat valt je niet tegen hè! Beschrijf vervolgens voor jezelf welke processen je hebt binnen je bedrijf en beschrijf per proces welke gegevens je daarvoor registreert, welke partijen daarbij betrokken zijn, etc. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leveranciers of personeelsadministratie. Dit noteer je in een verwerkingsregister. De gegevens die hieruit voortkomen heeft de jurist nodig om de privacyverklaring en verwerkersovereenkomst op te stellen.

5. En wat moet je zeker weten uitbesteden?

Het verwerkingsregister, de privacyverklaring en verwerkersovereenkomst zijn documenten die op grond van de AVG voor iedere ondernemer verplicht zijn. Je moet te allen tijde kunnen aantonen welke gegevens je registreert, voor welk doel, wie inzage heeft, etc. Kun je deze documenten niet overleggen, dan riskeer je een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zorg dat de documenten aan de wettelijke eisen voldoen en besteed dit uit aan een jurist.

Dankjewel voor deze nuttige tips, Marjolijn!
Ben je ondernemer en wil je meer klanten bereiken via social media? Meld je dan gratis aan bij de community!