In de serie ‘5 vragen aan..’ vraag ik inspirerende online ondernemers het hemd van het lijf. Hoe promoten zij hun bedrijf en wat kunnen wij hiervan leren? Middels deze serie wil ik je inspireren om vol voor jouw dromen te gaan. Zij hebben het laten zien: alles is mogelijk. Durf te kiezen voor hetgeen waar je zo in gelooft. 

Vandaag geef ik het woord aan Cintha van Marrewijk van Supergoed Spaans leren. In een jaar tijd bouwde ze een succesvol online bedrijf op. Cintha vertrouwde volledig op haar intuïtie. In de blog van vandaag deelt ze haar tips met jou.

Hoi Cintha, wat fijn dat ik jou mag interviewen! Zou jij jezelf willen voorstellen aan de lezers? 

Mijn naam is Cintha, sinds 2 jaar woon ik met mijn gezin in Spanje in Extremadura. Na zo’n wake-up call, die je weleens krijgt in je leven, moest mijn leven omgegooid worden.

Die wake-up call was mijn vader die overleed, op zo’n moment besef je, ‘hé, het leven is niet oneindig, je moet er nu wat van maken’. Dus overlegde ik met de kinderen, toen 10 en 12 jaar: zullen we het een jaar gaan proberen in Spanje?

Dat wilden ze wel. Mijn man, een Spanjaard nota bene, had zoiets van ‘laten we maar lekker in Nederland blijven’. Maar we zijn gegaan. Na een jaar zeiden de kinderen: “We gaan toch zeker niet terug, hè mam.” Dus het had goed uitgepakt.

Hoe ben je op het idee gekomen om online Spaanse lessen aan te gaan bieden? 

Spanje voelt als thuiskomen. Dit was het juiste pad dat ik moest belopen. Droom na droom kwam uit.

Een van mijn dromen was het beginnen van een eigen bedrijf. Maar ja, wat? Nu was het zo, toen wij in Spanje aankwamen, dat de kinderen geen woord Spaans spraken.

21 jaar geleden had ik hetzelfde probleem. Toen wilde ik werken en wonen op Mallorca. Ik sprak nog geen Spaans, maar ik zocht alles op wat ik nodig had en maakte het voor mijzelf zo makkelijk mogelijk. Zowel ik als mijn kinderen pikten in een rap tempo de taal op. Binnen 4 maanden sprak ik Spaans en had ik een superleuke baan gevonden. En toen zei iemand: “Als jij zo goed bent in je talen, waarom ga je daar dan niet mee starten?” Zonder na te denken ben ik lesvideo’s gaan maken hier in ons Spaanse dorp. Ik maakte online lesmateriaal, luisterspellen en bedacht enkele oefeningen erbij.

Voor praktisch alles wat je nodig hebt in de praktijk maakte ik een lesvideo. Deze heb ik meteen gelanceerd. Vanaf de eerste maand had ik gelijk 130 cursisten die zó ontzettend enthousiast waren. Echt, het dak ging eraf.

Yeah, ik heb iets unieks gemaakt! Ik had geen idee dat het zoveel mensen zo blij zou maken. Inmiddels hebben al 430 mensen op deze manier heel snel en heel makkelijk Spaans geleerd. Echt megacool.

Spaans kun je tegenwoordig overal leren. Hoe ga jij om met de concurrentie in de markt? 

Ik heb in heel mijn leven nog nooit ergens over nagedacht. Ik doe alles op gevoel, op intuïtie. Dus toen iemand zei “jij bent toch goed in talen”, heb ik echt geen marktonderzoek gedaan.

Maar goed ook, anders was ik waarschijnlijk nooit begonnen. Ik begon zelf, zonder een voorbeeld, vanuit mijn passie, mijn gevoel, de manier zoals ik Spaans had geleerd, want dat werkte super. Zoveel mogelijk gebaseerd op de praktijk en de grammatica zo makkelijk mogelijk maken. Met één doel voor ogen: om mensen zo snel en makkelijk mogelijk Spaans te leren.

Dus tja, er zijn genoeg aanbieders van Spaanse les, maar geen enkele met zo’n unieke lesmethode. En daarbij, het gaat ook om jezelf. Als jij iets doet vanuit je passie, vol enthousiasme, dan kan het niet anders dan een succes zijn!

Inmiddels hebben meer dan 400 mensen bij jou een cursus gevolgd. Wat tof! Hoe heb je deze mensen – vanuit het buitenland(!) – weten te bereiken? 

Ik zit natuurlijk in the middle of nowhere, in een klein Spaans dorpje met 700 inwoners. Het echte Spanje, maar via internet is mijn wereld heel groot geworden.  Zonder social media had ik nooit zo snel zo’n superbedrijf neer kunnen zetten. Ik ben heel blij met de kracht van Facebook en van LinkedIn.

Ik post dagelijks. Ik schrijf blogs, ik ga LIVE bij mooie Spaanse evenementen. Ik geef LIVE Spaanse lessen via Facebook. 

Mijn cursus is absoluut uniek, omdat ik alleen maar ga voor de praktijk en voor zo snel mogelijk Spaans leren. Dus ik houd het zo eenvoudig mogelijk. Je leert je supergoed verstaanbaar maken op een snelle manier.

En voor de mensen die niet zoveel zelfdiscipline hebben bied ik Spaanse privélessen via Skype. Dan kunnen mensen in 4 maanden Spaans leren en ook hun eigen favoriete Spaanse onderwerpen leren. Of als ze veel haast hebben dan kunnen ze bij mij in ons Spaanse dorp in 7 dagen Spaans leren tussen de Spanjaarden.

Vanaf april gaan we ook een praktijkrondreis door Extremadura organiseren. Dit is namelijk zo’n schitterend stukje Spanje. Dus dan gaan we de omgeving bekijken en tegelijkertijd heel veel lol maken en Spaans oefenen.

Tot slot: welke ondernemersles wil je graag iedereen meegeven?

Als jij je kop er maar boven uit durft te steken, en voor je bedrijf durft te gaan staan en je passie uitroept over social media dan gaat het gauw supergoed.

Maak van je passie je werk. Je krijgt er energie van en het geeft betekenis aan je leven. Het is ook zo cool als je andere mensen kunt helpen.

Stel je doelen, hou focus en neem vooral heel veel actie. Zorg dat je waarde levert. Start met gratis waarde te leveren, bied een goedkoop betaald product aan en een wat duurder product en bouw dat verder uit.

Ik ben zelf voorstander van een online en offline verdienmodel. Laat je niet afleiden door je omgeving, jij doet jouw ding, jouw droom. Steek energie in jezelf, in jouw projecten. Probeer het en je weet of het werkt en dan doorzetten. Leef je droom en droom niet je leven.

Bedankt voor je inspirerende woorden, Cintha!

Wil je meer leren over social media? Word dan lid van de besloten Facebookgroep. Hier deel ik wekelijks handige socialmediatips. (Ruim 230 ondernemers gingen je al voor).

Lees ook: