Het ligt zo voor de hand: het vinden van een niche. Toch zie ik dat veel ondernemers worstelen met het kiezen van een specifiek thema voor het schrijven van blogs.

Waarom is het kiezen van een niche zo belangrijk? En hoe kies je een niche die echt aansluit bij jouw doelgroep? In deze blog deel ik 4 handige tips.

Waarom is het zo belangrijk om een niche te kiezen?

Omdat mensen op zoek zijn naar duidelijkheid.

Ze willen graag zo snel mogelijk antwoord op hun vraag.

Stel je voor dat je op zoek bent naar een bruidsboeket. In Google typ je de woorden bruidsboeket + jouw woonplaats in. Tientallen opties verschijnen in beeld. Waar klik je op? Juist, op het bericht dat je als eerste aanspreekt. Vervolgens ga je naar de website van de specialist en bepaal je of deze wel of niet bij je behoeften aansluit. Dit alles gebeurt in enkele seconden.

Als bloemist wil je natuurlijk dat bezoekers zo lang mogelijk op jouw website blijven. Sterker nog: het liefst wil je dat mensen een aankoop doen of een contactformulier invullen.

Mocht iemand dus via een blog jouw website bezoeken, dan is het enorm belangrijk dat deze blog ook aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep. Het onderwerp van jouw blog moet aansluiten bij diens interesses én bij de rest van het aanbod.

Hoe kies je een niche?

Door heel dicht bij jezelf te blijven.

Zet even alles opzij en stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat onderscheidt mij als ondernemer? Waar ben ik goed in? Waarom kiezen mensen voor mij?
  2. Los ik een probleem op of voorzie ik in een behoefte?
  3. Welk probleem / welke behoefte is dit?

Heb jij deze punten voor jezelf helder? Mooi! Dan is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van je niche.

Schrijf uit wie jouw doelgroep is. Doe dit zo uitgebreid mogelijk en je zult jouw niche vinden. 

In het voorbeeld van de bloemist zou het kunnen zijn dat jouw niche natuurlijke bruidsboeketten zijn voor Noorderlingen die graag in de natuur willen trouwen.

Blogonderwerpen die hierbij aan zouden kunnen sluiten moeten passen bij deze doelgroep

Denk aan een blog over trouwen in de natuur, aan welke wetgeving moet je voldoen?

Ik wens je heel veel succes met het uitwerken van jouw niche!

 

Heb je hulp nodig bij het maken van jouw online strategie? Of ben je op zoek naar een businesscoach die jou ondersteunt in het ondernemerschap? Klik hier voor het aanvragen van een kennismakingsgesprek.