Facebook gaat meer dan voorheen de nadruk leggen op groepen en kleine gemeenschappen.

Dit maakte Mark Zuckerberg onlangs bekend*. Toch valt het mij op dat heel veel ondernemerscoaches nog niet weten WELKE mogelijkheden er zijn.

Onwijs zonde, want je kunt enorm veel klanten werven via de gratis mogelijkheden die Facebook ons biedt. In deze blog vertel ik over 3 manieren om Facebookgroepen in te zetten voor je bedrijf.

Optie 1: Gebruik een Facebookgroep om klanten te werven

Yes, you heard me!

Vrijwel iedereen kan klanten krijgen uit haar Facebookgroep.

Toch valt het mij op dat 9 op de 10 ondernemers nog NOOIT een klant heeft gekregen uit haar groep.

Zijn ze dan zo slecht in verkopen?

Ik betwijfel het!

De meeste ondernemers die ik spreek zijn bang dat ze te pusherig overkomen en willen voorkomen dat hun groep een platte verkoopgroep wordt. Enorm begrijpelijk, want de kracht van een community is juist dat je een hechte vertrouwensrelatie opbouwt met jouw volgers. Deze band is echt goud waard.

Mensen zullen jou vertellen WAT ze zoeken, HOE dit aanbod er het liefst voor hen uitziet, en je kunt gelijk – zonder ads – in jouw groep verkopen.

Ook al zou Facebook volgende week stoppen, iedereen die een fanbase heeft, neemt haar volgers zo mee naar het volgende platvorm.

Optie 2: Gebruik een Facebookgroep om klanten extra support te bieden

Een van de dingen die ik zelf enorm belangrijk vind, is er echt zijn voor ‘mijn’ mensen.

In het verleden heb ik erover nagedacht om alleen support te bieden via mail. Ik ontdekte echter al snel dat mensen graag ook met gelijkgestemden sparren die tegen dezelfde dingen aanlopen. Je voelt hem al: ze misten het communitygevoel.

Toen ik 1,5 jaar geleden begon met het geven van trainingen over Facebookgroepen, kon ik niet anders dan ook een Facebookgroep starten voor mijn klanten.

Gezien nog steeds 10,1 miljoen Nederlanders Facebook actief gebruiken**, is de kans groot dat mijn klant deze app wel op haar telefoon heeft 😉

Het resultaat is echt fantastisch! Niet alleen heb ik zelf veel meer rust omdat alle vragen op 1 plek samenkomen, ook ervaren veel van mijn klanten de community als een mega bonus. Ze kunnen er netwerken, maken er vrienden en hebben het gevoel dat er altijd iemand is die ze een vraag kunnen stellen

Optie 3: Gebruik Facebookgroepen om te netwerken en je expertstatus te verhogen

Nu kun je alleen actief zijn in jouw eigen Facebookgroep, maar wat dacht je van andere groepen? Er zijn tientallen, wellicht zelfs duizenden groepen in Nederland.

Wedden dat er een groep is waar jouw doelgroep ook actief is? Ik zou zeggen: ga op onderzoek uit!

Word niet lid van de groep van jouw ‘concurrent’. Wees creatief!

Denk na over de karaktereigenschappen en interesses van jouw doelgroep.

Help jij bijvoorbeeld jonge moeders om alle ballen hoog te houden? Word dan lid van mamagroepen in de regio. Geef tips, deel jouw kennis en laat zien dat jij bestaat.

Als je bijvoorbeeld merkt dat er veel struggelingen zijn met het laten slapen van kinderen bij heet weer, dan weet je direct: a) dat hier vraag naar is, en b) dat je hier niet alleen direct in de groep tips over kunt geven, maar dat je er ook een extra masterclass over kunt geven. Hou je oren open en je hebt altijd genoeg inspiratie voor nieuwe blogs, vlogs en podcasts!

De grootste bonus daarnaast is dat mensen je niet alleen als expert zien, maar dat ze je ook vertrouwen. Alleen dat zou de moeite al waard mogen zijn!

Ook interessant:

*Bron: Nu.nl

** Bron Marketingfacts

Ik ben natuurlijk reuzebenieuwd of je iets hebt gehad aan deze tips 🙂 Laat je het hieronder weten?Wil je meer tips? Word dan lid van mijn Facebookgroep Ambitieuze coaches. In deze community vind je vrijwel wekelijks live uitzendingen over social media, ondernemen en money mindset.